ogenjduse@gmail.com I Naročilom nad 80€ pripada brezplačna dostava
0,00 

Selenit – Satin spar

Selenit in satin spar sta obe različici mineralne sadre. Satin spar je tako rekoč najpogostejša različica tega minerala, ki ga boste videli v skoraj vsaki trgovini s kristali oziroma vsakič, ko boste iskali selenit na spletu. Vendar pa nekateri pravijo, da je to “lažni” selenit, ker obstaja še ena vrsta sadre, za katero je znano, da je pravi selenit. Ta “pravi “selenit oziroma Marijino steklo je običajno prozoren, ploščat in kosmičast. Saten spar  pa ima svilnat videz  in sploh ne bo prozoren, razen če ga narežete na tanke rezine pod pravim kotom.

Ker sta tako selenit kot satin spar popolnoma isti mineral, ne vidim nobenega problema v uporabi izraza selenit za opis pravega selenita in različico satin spar. Še posebej zato, ker je saten spar že na splošno znan kot selenit, kar pričakuje večina ljudi, ko iščejo selenit. Poleg tega imata obe sorti mavca enake metafizične in zdravilne lastnosti, zato ju lahko za te namene uporabljate izmenično. Tako selenit kot satin spar sta dokaj pogosta, čeprav je pravi selenit morda malc težje najti.

MALCE GEOLOGIJE:

Sadra je sulfatni mineral s kemijsko formulo CaSO ·2H O.  Sadra se pojavlja na vseh celinah in je najpogostejši izmed vseh sulfatnih mineralov. Zaradi svoje mehkobe, 2 od 10 na Mohovi lestvici, je odličen za rezbarjenje in povsod lahko vidite, da je selenit izrezljan v številne oblike in dizajne. Ne samo, da ga je mogoče zelo enostavno opraskati, ampak selenit se lahko tudi zlahka zlomi. Saten spar se lahko odlomi v kosih, selenit pa v plasteh.

Sadra nastane kot izhlapeni  mineral iz slane vode, ki ga pogosto najdemo v alkalnih jezerskih blatih, glinenih ležiščih, izhlapelih morjih, solinah, slanih izvirih in jamah. Pogosto ga tudi najdemo skupaj z drugimi minerali, kot so bakrove rude, žveplo, sulfidi, srebro, železove rude, premog, kalcit, dolomit, apnenec in opal. Sadra je bila v skoraj vseh geoloških dobah.

Selenit je običajno brezbarven, vendar je lahko sorta saten spar videti mlečno bela. Nekateri selenit ima lahko vključke železa, ki mu dajejo zlato – oranažno barvo, zaradi česar se imenuje zlati zdravilni selenit oz Breskov selenit.

VRSTE:

  • Selenit – Marijino steklo: ” Pravi” –  Oblikuje se v velike, prozorne plošče, ki se zlahka luščijo

  • Zlati zdravilni selenit: navaden selenit z železovimi vključki

  • Satin spar: Najpogostejši na trgu z vlaknastimi, igličastimi kristali

  • Puščavska vrtnica

Selenit nastaja na številnih mestih po svetu.

VARNOST IN NEGA:

Selenit zaradi svoje mehkobe ne sme biti v vodi, saj lahko razpade. Vsekakor ga NE smete uporabljati v nobeni mešanici kristalne vode, ki jo boste zaužili. Je eden najbolših kristalov za čiščenje energije drugih kamnov. Selenit je sposoben očistiti lastno energijo, zato vam ga ni treba čistiti. Če začutite pa ga lahko postavite za 24h na Zemljo ali pa ga prekadite.

“PONAREDKI”:

Mnogi ljudje menijo, da je saten spar “ponarejeni” selenit, vendar, kot sem že omenila, sta selenit in saten spar različici istega minerala in sta oba povsem naravna.

Morda lahko kdaj naletite na to, da se steklo ali prozorni kremen prodaja kot selenit. Najboljši način, da ugotovite, ali je vaš selenit pravi, je, da ga poskusite opraskati. Selenit je veliko mehkejši od stekla, kremena ali plastike in se ga zlahka opraska z nohtom. Na trgu je VELIKO več pristnega selenita kot ponaredka; je tako dostopen in cenovno ugoden.

V kolikor še nimaš svojega pa ga lahko naročiš TUKAJ.

cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram