ogenjduse@gmail.com I Naročilom nad 80€ pripada brezplačna dostava
0,00 
  • Čakre

  • Čakre

ČAKRE - ENERGIJSKI VRTINCI -GRADNIKI V PROCESU OSEBNEGA IN DUHOVNEGA RAZVOJA

7 Osnovnih - glavnih čaker
Poznamo 7 glavnih čaker, ki so razporejene od trtice pa do vrha glave in vsaka od njih ima POMEMBNO VLOGO ZA VSA NAŠA TELESA ( fizično, eterično, čustveno, mentalno in dušno) ter vplivajo na naše fizično telo, čustvene, miselne, intuitivne, duhovne in energetske funkcije.
Zato je izredno pomembno ohranjati vsakodnevno ravnovesje in zase skrbeti celostno saj vsaka čakra skrbi za določeno področje nas samih. S čiščenjem in negovanjem poskrbimo za harmonično ravnovesje in pretočnost tako nas kot samega življenja.
Razumevanje kako vsaka naša čakra razširi oziroma nadgradi našo zavest je ključno za razumevanje našega čakralnega sistema. Lahko bi rekli, da vsaka čakra služi kot stopnja v našem tako duhovnem kot osebnem razvoju - pri čemer vsaka nadaljna čakra gradi na osnovah prejšne in omogoča napredovanje k višjim nivojem zavedanja. 
Čakre
1. KORENSKA - od preživetja do čustvenega izražanja
( korenska --> sakralna )
Predstavlja prvo od sedmih glavnih čaker v našem telesu. Nahaja se na dnu hrbtenice, pri trtici, in je nekakšen temelj našega energetskega sistema.
FIZIČNI NIVO:
Korenska čakra ima ključno vlogo v našem občutku fizične stabilnosti in varnosti. Ta čakra je povezana s funkcijami našega telesa, ki so osnovne za preživetje, kot so imunski sistem, kosti, noge in debelo črevo. Vpliva tudi na telesno vitalnost, fizično moč in instinkt za preživetje.
Pravilno delovanje korenske čakre pomaga pri vzdrževanju fizičnega zdravja, stabilnosti in energije. Ko je ta čakra neuravnotežena, lahko naletimo na težave, kot so kronična utrujenost, bolečine v spodnjem delu hrbta ali težave s kostmi.
ČUSTVENI NIVO:
Čustveno Korenska čakra simbolizira naše temeljne potrebe po varnosti, stabilnosti in pripadnosti. Vpliva na našo sposobnost čutiti se varno in ukoreninjeno v našem okolju. Ko je korenska čakra uravnotežena, občutimo močno povezavo z našim fizičnim svetom, varnost in zaupanje. Po drugi strani pa lahko neuravnotežena čakra povzroči občutke strahu, anksioznosti, negotovosti in težav z zaupanjem v proces življenja, strahovi povezani s preživetjem in denarjem.
KAKO URAVNOTEŽITI KORENSKO ČAKRO:
- Redno gibanje, joga in hoja, miganje z medenico, počepi
- Meditacija in vizualizacija: Predstavljajte si rdečo svetlobo na dnu vaše hrbtenice in se osredotočite na občutke varnosti in stabilnosti.
- Vdihavanje rdeče svetlobe v področje korenske čakre.
- Povezovanje z naravo: Preživljanje časa v naravi lahko pomaga okrepiti vašo povezavo z zemljo. Vrtnarjenje. Povezovanje z drevesi in njihovimi koreninami....
- Hrana: Uživanje rdeče hrane.
2. SAKRALNA - od čustvenega izražanja do osebne moči
( sakralna --> solarni pleksus )
Nahaja se tik nad korensko čakro, v predelu spodnjega trebuha, blizu križnice. Povezana je z oranžno barvo, ki simbolizira ustvarjalnost, strast in čustveno dobrobit. Je center naših čustev, seksualnosti in ustvarjalnih energij.
FIZIČNO NIVO:
Povezana je z našimi reproduktivnimi organi, ledvicami in mehurjem. Fizično vpliva na plodnost, menstrualni cikel in seksualno funkcijo.
Ko je sakralna čakra uravnotežena, podpira zdrav reproduktivni sistem in ustrezno delovanje ledvic. Neuravnotežena čakra pa lahko privede do težav, kot so urinarne ali reproduktivne težave, bolečine v spodnjem delu hrbta in nihanje v čustvenem stanju.
ČUSTVENI NIVO:
Čustveno predstavlja center naših čustev, strasti in užitkov. Je sedež kreativnosti, strasti in sprejemanja sprememb ter ustvarjanja lastne realnosti Ko je ta čakra uravnotežena, se počutimo čustveno stabilni, zmoremo uživati v tistih majhnih stvareh in smo sposobni izražati svoja čustva. Povezana je s čutenjem čustev - zavedanjem čustev. Neuravnotežena sakralna čakra lahko povzroči čustvene težave, kot so nihanja razpoloženja, zatiranje čustev ali pretirana čustvena reaktivnost. Neuravnovešena se kaže se tudi v pomanjkanju kreativnosti, odvisnostih, otopelosti, depresiji, nizkemu libidu. Prav tako lahko vpliva na našo sposobnost biti ustvarjalni in sprejeti nove izkušnje.
KAKO URAVNOTEŽITI SAKRALNO ČAKRO:
- kreativnost, ukvarjanje z umetnostjo, pisanjem, plesom ali katero koli obliko ustvarjalnega izražanja,
- energijsko čiščenje maternice,
- plavanje ali toplo-hladni tuši lahko pomagajo pri čiščenju in aktiviranju te čakre.
- meditacija z vizualizacijo oranžne svetlobe v predelu spodnjega trebuha, gledanje sončnega vzhoda ali zahoda, ter dihanje svetlobe v sakralno čakro, polnjenje na soncu-specifično ta predel...
- Hrana: Uživanje oranžne hrane
3. SOLARNI PLEKSUS - od osebne moči do Ljubezni
( solarni pleksus --> srčna čakra)
Nahaja se v predelu med popkom in prsnim košem.
Predstavlja osebno moč, samozavest in sposobnost sprejemanja odločitev. Je sedež naše volje in osebnosti.
FIZIČNI NIVO:
Povezana je z našim prebavnim sistemom. To vključuje organe, kot so želodec, jetra, žolčnik in trebušna slinavka. Pravilno delovanje te čakre lahko prispeva k boljši prebavi, večji energiji in splošnemu telesnemu zdravju. Ko je solarni pleksus neuravnotežen, se lahko pojavijo težave, kot so prebavne motnje, težave z jetri ali občutki fizične utrujenosti.
ČUSTVENI NIVO:
Čustveno je čakra solarnega pleksusa sedež naše osebne moči, samozavesti in samokontrole. Ta čakra vpliva na našo sposobnost sprejemanja odločitev, postavljanja ciljev in doseganja ambicij. Ko je uravnotežena, se počutimo samozavestni, odločni in sposobni soočiti se z izzivi. Po drugi strani pa, ko je čakra neuravnotežena, lahko občutimo negotovost, pomanjkanje samokontrole, agresivnost ali potrebo po pretirani kontroli nad situacijami in ljudmi.
KAKO URAVNOTEŽITI ČAKRO SOLARNEGA PLEKSUSA:
- joga in telesne vaje, polnjenje na soncu
- meditacija in vizualizacija: Meditirajte z vizualizacijo svetle rumene svetlobe na območju solarne pleksus čakre.
- osebna refleksija: Razmislite o svojih dosežkih in se spomnite trenutkov, ko ste se počutili močni in samozavestni.
- pisanje o sebi
- zdravljenje senc
- zdravljenje notranjega saboterja
- uživanje rumene hrane
4. SRČNA ČAKRA - od Ljubezni do Izražanja
( srčna čakra --> grlena čakra)
Most med nižjimi, bolj fizičnimi čakrami in višjimi, duhovnimi čakrami. Uravnoveša in integrira energije nižjih in višjih čaker. Torej je most oz.portal med fizičnim in duhovnim delom nas.
Srčna čakra je simbolizirana z zeleno barvo, ki predstavlja ravnovesje, harmonijo, zdravljenje in obnovo. Nahaja se v središču prsnega koša in je osredotočena na ljubezen, sočutje in medsebojne odnose.
FIZIČNI NIVO:
Srčna čakra je tesno povezana s srcem, pljuči in krvnim obtokom. Fizično pomaga pri vzdrževanju zdravega srčno-žilnega sistema in podpira pravilno delovanje dihal. Ko je srčna čakra uravnotežena, prispeva k boljšemu fizičnemu zdravju srca in pljuč ter splošnemu občutku vitalnosti.
ČUSTVENI NIVO:
Čustveno je srčna čakra center ljubezni, empatije in sočutja, ki temelji tako na odnosih z drugimi kot tudi na odnosu do samega sebe. Ta čakra vpliva na našo sposobnost oblikovanja globokih in smiselnih odnosov ter odpravljanja starih čustvenih ran (odpuščanje), hkrati pa spodbuja razvoj notranje harmonije in samoljubezni. Ko je uravnotežena, spodbuja občutke ljubezni, sočutja in sprejemanja. Neuravnotežena srčna čakra lahko privede do čustvene oddaljenosti, težav v odnosih ali pomanjkanja sočutja do sebe in drugih.
KAKO URAVNOTEŽITI SRČNO ČAKRO:
- meditacija
- sočutnost do sebe
- polaganje zelenih kristalov na področje srčne čakre
- odpuščanje sebi in drugim
- gledanje narave oz. Zeleno barvo ( travniki, krošnje...)
- dihanje zelene barve v predel srčne čakre
- vadba oz. vaje, ki odpirajo prsni koš in vključujejo upogibe nazaj ter odpiranje srca.
- zelena hrana
5. GRLENA ČAKRA - od izražanja do intuicije
( grlena čakra --> tretje oko)
Predstavlja sedež naše komunikacije, izražanja in avtentičnosti.
Povezana je z modro barvo, ki simbolizira jasnost, mir in izražanje. Nahaja se v predelu grla in je ključna za verbalno in neverbalno komunikacijo, izražanje misli, čustev in resnice.
FIZIČNI NIVO:
Vpliva na naše grlo, ščitnico, žrelo, ušesa in usta. Zdrava grlena čakra omogoča tekoče komunikacijske sposobnosti, pravilno delovanje ščitnice in zdravje zgornjega dihalnega sistema. Ko je uravnotežena, spodbuja jasno izražanje in sposobnost poslušanja.
ČUSTVENI NIVO:
Čustveno omogoča odprtost in iskrenost v našem izražanju. Pomaga nam govoriti svojo resnico brez strahu pred sodbo ali zavrnitvijo. Neuravnotežena grlena čakra lahko privede do težav s samozavestjo v komunikaciji, težav s prekomernim ali pomanjkljivim izražanjem in celo do fizičnih simptomov, kot so pogosto vnetje grla, težave s ščitnico...
Omogoča, da izrazimo svoje resnične misli in občutke na jasen in avtentičen način. Ko je uravnotežena, lahko brez strahu pred obsojanjem delimo svoje ideje, misli, prepričanja in čustva. To ne pomeni le govorjenja, ampak tudi sposobnost izražanja skozi različne oblike, kot so pisanje, petje ali umetnost.
Poleg sposobnosti izražanja, podpira tudi sposobnost aktivnega in sočutnega poslušanja. To vključuje razumevanje in sprejemanje perspektiv drugih ljudi, kar je ključno za izgradnjo močnih medosebnih odnosov in empatije.
Je tesno povezana z našo zavezanostjo resnici in avtentičnosti. Ko je odprta, se počutimo dovolj varne, da stojimo za svojo resnico in živimo v skladu z našimi najglobljimi prepričanji in vrednotami.
- Uravnotežena Grlena čakra prispeva k čustveni svobodi, saj nas osvobodi strahu pred zavrnitvijo ali kritiko, ki bi nas lahko zadrževala od iskrenega izražanja, igra ključno vlogo pri upravljanju in reševanju konfliktov. Sposobnost jasno izraziti svoje občutke in potrebe, hkrati pa biti odprt za pogled druge strani, omogoča konstruktivno komunikacijo in iskanje skupnih rešitev.
Ko delamo na uravnoteženju Grlene čakre krepimo našo notranjo moč, da živimo in komuniciramo z integriteto in avtentičnostjo. To ne pomeni samo govoriti svojo resnico, ampak tudi živeti v skladu z njo, kar ima globok vpliv na naše čustveno dobro počutje in medosebne odnose.
KAKO URAVNOTEŽITI GRLENO ČAKRO:
- petje, mrmranje,
- meditacija z osredotočanjem na modro barvo ali vizualizacijo svetlobe v predelu grla, ki prinaša mir in jasnost.
- izvajanje komunikacijskih vaj, ki spodbujajo iskreno izražanje in aktivno poslušanje
- dovoliti si izražati sebe
- polaganje modrih kristalov....
6. TRETJE OKO - od intuicije do Univerzalne povezanosti
( tretje oko --> kronska čakra)
Tukaj imata svoje mesto zavest višjega duha in notranje videnje. Tretje oko vidi popolnoma vse, zato od tod izhaja tudi intuicija. Vidiki te čakre so samospoznanje in spoznanje lastnega višjega jaza.
Je center jasnovidnosti, intuicije, zmožnost videti to kar s telesnimi čuti nismo sposobni zaznati. Tretje oko je tudi središče modrosti - višji mentalni aspekt, ki je za razliko od nižjih mentalnih aspektov, predvsem solarnega pleksusa nadgrajena s sposobnostjo analize z več zornih kotov in vidikov.
Tretje oko je povezan z indigo barvo. Nahaja se na čelu, med obrvmi.
FIZIČNI NIVO:
Čakra tretjega očesa vpliva na naše možgane, oči, čelo, pinealno žlezo in živčni sistem. Ko je uravnotežena, podpira jasno razmišljanje, osredotočenost in intuicijo ter lahko izboljša našo sposobnost vizualizacije in percepcije.
Čustven in duhovni nivo: Čakra tretjega ocesa nam omogoča, da vidimo onkraj materialnega sveta in razumemo globlje duhovne resnice.
KO JE AKTIVNA IN RAVNOTEŽENA SPODBUJA:
- globoko intuicijo,
- mentalno jasnost,
- notranje vodstvo,
- duhovni vid in percepcijo (jasnovidnost, jasnočutnost, jasnoslišnost...) ,
- vizijo višjega življenskega namena,
- vizijo onkraj materialnega,
- povezovanje z notranjim vedenjem in
soočanje z resnico.
NEURAVNOTEŽENA ČAKRA TRETJEGA OČESA:
Lahko privede do zmedenosti, pomanjkanja domišljije in namena, neodločnosti in težav s koncentracijo.
KAKO URAVNOTEŽITI ČAKRO TRETJEGA OČESA:
- meditacija, ki se osredotoča na točko med obrvmi.
- dihanje indigo barve v točko tretjega očesa
- opazovanje zvezd
- biti opazovalec in gledati z več zornih kotov
- opazovanje kako se počutiš v družbi določenih oseb in v okolici
- praksa vizualizacije na splošno
- hrana temno modre ali indigo barve...
7. KRONSKA ČAKRA - Univerzalna povezanost
Kronska čakra je čakra našega zavedanja in naše povezave. Je center povezanosti z višjim izvorom - univerzumom. Je sedež naših življenskih prepričanj ter višjih razmevanj. Skozi to čakro izkušamo oz. hodimo skozi duhovne izkušnje. Smo odprti za nova učenja, ideje, znanja in izkušnje vendar ne samo na razmskem področju temveč tudi skozi duhovne povezave. Tu se zavemo resnice o sebi, o enosti z vsem, zavemo se, da smo mi univerzum in kreator vsega. Tukaj sedi samozavedanje, zavest o povezanosti vsega z vsem ter sprejemanje skozi umsko in duhovno zavest. Je središče sposobnosti biti v trenutku tukaj in sedaj in se ne obremenjevati s preteklostjo in prihodnostjo temveč živeti in izkušati v sedanjosti, skozi katero nadgrajujemo sebe, svojo osebnost, svoj duhovni razvoj ter tudi živeti na takšen način. Leži na vrhu glave - teme in s svojo energijo oskrbuje velike možgane s tem tudi celice možganov, krepi imunski sistem, uravnava ravnovesje v celotnem organizmu - tako telesno kot duševno.
Povezuje nas z višjim, izvorom, univerzumom ter nas vodi v najvišja stanja zavesti, njena barva je bela, svetlo vijolična in tudi zlata.
KO JE ČAKRA BLOKIRANA NA: FIZIČNI NIVO
- bolezni živčevja, duševne bolezni, epilepsija, možganski tumorji
- meningitis
- težave z lasiščem
- kronične ali sistemske bolezni v vseh predelih telesa, motnje spanja, pozabljivost in
- motnje koncentracije
KO JE ČAKRA BLOKIRANA: PSIHOLOŠKI NIVO
- strahovi pred izgubo identitete, občutek ločenosti od vsega
- strah pred osamo
- toga življenska prepričanja
- občutek ločenosti od telesa-fizično, pasivnost,strah pred udejstvovanjem pri lastnih
odločitvah in osebnem razvoju ter izpolnjevanja svojega namena
- pomanjkanje zanimanja za okolje in sočloveka
- stremljenje po materialnih stvareh
- duhovna zmedenost,nedostopnost
KO JE ČAKRA URAVNOTEŽENA:
- povezanost s kozmično energijo in zavestjo
- zavest in zavedanje o samemu sebi
- zavedanje enosti
- zaupanje življenju
- razumevanje in brezpogojno sprejemanje višjih življenskih, duhovnih vrednost in ne le
fizičnih
- sprejeti in živeti dani trenutek - trenutek tukaj in zdaj
- sprejemanje znanja višjih sfer in biti navdih tudi drugim
- globoka sproščenost
- povezanost z vsem in vsakim - celota
KAKO URAVNOTEŽITI KRONSKO ČAKRO:
- spodbujanje svojega duhovnega razvoja
- poslušanje svoje notranje modrosti - notranjega glasu
- tišina
- meditacija
- narava, gore
- vizualizacija slapu čiste svetlobe, ki teče od zgoraj skozi kronsko čakro navzdol
- kristali za kronsko čakro...

Tukaj smo torej spoznali 7 osnovnih - glavnih čaker, seveda pa so še drugi tudi pomembne čakre a te bomo spoznali kasneje. 
Zate sem pripravila tako poglobljeni tečaj POTOVANJE SKOZI ČAKRE s kristali in zvoki kot tudi MEDITACIJE za čiščenje, opolnomočenje in podporo za vsako posamezno čakro.
Želim ti čudovito potovanje skozi tvoje čakre. Naj energijska higiena postane enako pomembna kot fizična.

ČAKRE

Potovanje skozi tvoje vrtince

POTOVANJE SKOZI ČAKRE

E- tečaj Potovanje skozi čakre s Kristali in Zvoki - poglobljeno
VEČ

MEDITACIJE

Meditacije za čiščenje, opolnomočenje in podporo vsake čakre
VEČ
cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram